Ovansiljans bibliotek

   
Komihåglistan är tom

Välkommen till Ovansiljans bibliotek!

Boktips för dig som älskar Stephen King

Många Stephen King fans drabbas av samma plåga. Tråkighet. De har läst "Mästarens" verk minst två gånger. Definitivt är de inte imponerade av hans senaste romaner som saknar den nostalgiska och kusliga stämningen av hans första böcker.

På jakt efter en efterträdare vände de sig till andra skräckförfattare. Kanske läste de klassiker – Mathesons Hell House, Jacksons Hemsökelsen på Hill House eller Sauls Suffer the Children – eller provade överprisade bästsäljare som Lotzs The three. Men frustrationen dröjer kvar. Ingenting överraskar dem längre. Men svaret heter Adam Nevill.

Engelska författaren Adam Nevill har skrivit flera skräckromaner – inga översätta på svenska – som liknar Kings bästa. Detaljerade karaktärer utvecklar i mysteriösa och klaustrofobiska miljöer. Hotet är påtagligt. Dessutom tar skräck sitt ursprung i sannolika situationer. Läsaren håller andan medan spänningen stiger. Berättelserna, trots ganska vanliga i deras bakgrund (spökhus, vildmark, epidemi…) är rika med små detaljer och oväntade twists.

/Martine, Mora Bibliotek

No one gets out alive
Adam Nevill
Last Days
Adam Nevill
The Ritual
Adam Nevill

Stephanie har nått botten. Utan pojkvän, inget jobb längre än en vecka och en hatfylld styvmoder hemma drar hon sina väskor till slumhuset på 82 Edgware Road. Endast tjejer. Först tror hon att hon är den enda ockupanten i de mörka och smutsiga hallarna. Sen börjar hon höra gnällande, sorgfulla röster. När hennes äckliga narcissistiska hyresgäst vägrar att ge tillbaka hennes insättning, blir hennes rum en cell.

Indie-regissören Kyle Freeman anställdes av en underlig miljonär för att skapa en dokumentär. Temat är en sekt som begått självmord för flera decennier sedan. Men när efterlevande fortfarande skakar av rädsla och platsen sekten bodde i avslöjar deras hemligheter förstår Kyle att hans liv är värt mer än hans generös lön.

Fyra universitetskamrater återförenas för en vandring i Muddus Nationalpark, nära Porjus. Inte längre unga inser de sin brist på förberedelse för en sådan resa. De tvingas att stanna till följd av dåligt väder och skador, och bestämmer sig för att gena genom urskogen. Konflikter mellan dem uppstår när felaktiga beslut tas och nerver sätts under tryck. Men deras mardröm har just börjat. Något kopplat till svensk folklore strövar omkring dessa skogar och det har fångat deras doft.

select