Ovansiljans bibliotek

   
Komihåglistan är tom

Välkommen till Ovansiljans bibliotek!

Älvdalens bibliotek stängt

Den 5 februari stängde biblioteket i Älvdalen tillfälligt för att sedan öppna upp i nya fina lokaler tillsammans med Älvdalsskolan. Vi återkommer när invigning sker!

Kan jag låna böcker på Älvdalens bibliotek under flytten?
Nej. Du kan däremot hantera de lån du har hemma, exempelvis låna om din bok. För att låna om behöver du ditt lånekort och en pinkod. Det kommer inte att gå att göra fjärrlån eller låna om fjärrlån via Älvdalen, men du kan göra nya fjärrlån via andra bibliotek i Ovansiljan.

Kan jag reservera böcker från Älvdalen under flyttiden?
Nej. Finns den på andra bibliotek inom Ovansiljan går det att reservera deras. Finns den önskade boken bara i Älvdalen kan du kontakta biblioteket där du vill hämta boken och göra ett fjärrlån.

Var kan jag istället låna böcker under flyttiden?
Särna och Idre bibliotek har öppet som vanligt för lån av böcker. Böcker kan även lånas på de andra biblioteken inom Ovansiljan. Ovansiljans bibliotek är ett samarbete mellan Mora, Orsa och Älvdalen bibliotek och du som har lånekort i Älvdalen har automatiskt ett kort som gäller på de andra biblioteken.

E-böcker kan du låna som vanligt via Biblioteken i Dalarnas webbsida.

Kan jag lämna tillbaks redan lånade böcker?
Ja. Dem lämnar du som vanligt i bibliotekets boklåda vid rampen och kan göra fram till dess att nya biblioteket invigs.

Kontakt
Har du ytterligare frågor om flytten kan du ringa 0251 - 313 00 eller skicka e-post till kommun@alvdalen.se.

Har du frågor om hur du lånar böcker vi andra bibliotek under flyttiden är du välkommen att kontakta biblioteken i Mora och Orsa, samt Äldvdalens filialer i Idre och Särna.

Boktips
Binas historia
Maja Lunde
Vargen, Ankan & Musen
Mac Barnett & Jon Klassen
Inte i det här livet Mick Wall

England, 1852: William. William är apatisk och ligger i sin säng hela dagarna efter att ha haft motgångar på sin vetenskapliga bana. Men en dag hittar han en bok som lämnats bredvid hans säng: New Observations of the Natural History on Bees av Francois Huber. Han börjar läsa och hans liv tar en ny vändning. USA, 2007: George George är den senaste i en lång rad generationer av biodlare. Han vill att hans son Tom skall ta över gården och fortsätta traditionen, men Tom vill bli journalist. Biodlare börjar prata om plötsliga bisamhälleskollapser. Alla bin lämnar kuporna och lämnar drottningen kvar. Kommer George kunna härda ut? Kina, 2098: Tao Tao är en av många arbetare som har till uppgift att pollinera fruktträd. Bina försvann och detta orsakade en katastrof för hela världen. Kina har klarat sig ganska bra då de har haft ett starkt styre under lång tid. Taos sån Wei-Wen är 5 år gammal. Om 3 år kommer han börja jobba med pollinering. En dag, den dag man har ledigt varje år, bestämmer sig Tao och hennes man, Kuan, att de skall gå på picknick bland fruktträden. Wei-Wen går från dem, och när de hittar honom är han mycket sjuk. Sjukhuset de tar honom till tar pojken ifrån dem och de får inte veta var han är. Tao måste själv försöka hitta honom. Romanen skildrar familj, lidelse och hopp. Den är mycket välskriven och författaren har använt sig av aktuell forskning om bin för att göra gissningar om hur framtiden för bina kan komma att bli.

/Erik, Orsa Bibliotek

Vargen är de små djurens fiende men för Vargen är jägaren det största hotet. Nu slumpas det så att Musen kommer i vägen för Vargen och i ett nafs är den slukad och åker den långa vägen ner i magen. Väl där upptäcker Musen att någon redan bor i magen, nämligen Ankan. Nog är att både Ankan och Musen är uppslukade av Vargen men inte uppätna och de bestämmer sig för att sätta hårt mot hårt. Så underskatta aldrig de små. En fantasieggande berättelse med härliga bilder.

/Yvonne, Mora bibliotek

feelgood på mitt sätt: rockbiografi och en klassisk historia om uppgång och fall. Rockbandet Guns n Roses var liksom närvarande under hela min uppväxttid, även om jag aldrig var något stort fan. Låtar som ”Paradise City” och ”November Rain” sitter inpräntade i minnet. Det är spännande att så här många år efter att det begav sig få titta bakom kulisserna och få veta vad det var som pågick bakom fasaden av sex, droger och rock’n roll. Det visar sig vara en blandning av sex, droger, rock’n roll och en rejäl dos psykisk ohälsa. Och ett mycket överraskande halvlyckligt slut.

 

/Sonja, Mora Bibliotek

select