Ovansiljans bibliotek

   
Komihåglistan är tom

Välkommen till Ovansiljans bibliotek!

Älvdalens bibliotek byter lokaler!

Under första delen av 2018 byter Älvdalens bibliotek lokaler. De kommer därför att ha begränsade öppettider på biblioteket i en tid framöver för att hinna packa alla böcker.

2/1 - 4/2
Tisdag 10-12
Torsdag 16-18
Fredag 10-12

Från 5/2 är biblioteket stängt. Mer information om när biblioteket öppnar igen kommer!  

Boktips
I rosens mitt
Martin Widmark & Ola Skogäng
Stillhet i tidens larm: glädjen i att stänga världen ute
Erling Kagge
Vi som var föräldralösa
Kazuo Ishiguro

Boken handlar om Stefan och hans pappa som firar jul ensamma sedan Stefans mamma gått bort. Hennes död är inte så självklar som det verkar och Stefan beslutar sig för att undersöka det hela. Beväpnad med ett förstoringsglas och en ledtråd han hittat inuti en målad ros på ett brev från sin mamma ger han sig ut för att ta reda på sanningen. Boken är trots det sorgliga väldigt spännande och kärleken till modern lyser igenom hela boken. Teckningarna är otroligt fina och ger en värme och ett djup till berättelsen. Perfekt både till högläsning och till att läsa själv i åldern 9-12.

/Ann-Sofie, Älvdalens bibliotek

I den här boken nämns inte ordet mindfulness en enda gång. Mindfulness är ju annars ett begrepp som varit på tapeten en längre tid. Kagge är äventyrare av det extrema slaget, vilket kan tyckas motsäga hans utforskande av stillheten. Men resorna resluterade i en upptäckt: allt du har finns inom dig. Följ din egen stig. Du finner den när du stillnar.

/Cecilia, Mora bibliotek

Inledningsvis får vi följa den unge, Christopher Banks, när han trevande gör sitt inträde i Londons societet. Han tar de rätta kontakterna och hans karriär som privatdetektiv tar fart. Han möter den bedårande Sarah Hemmings, en föräldralös och målmedveten kvinna. Deras relation är speciell.

Minnesbilder från barndomen i Shanghai växlas med nutid, 1930-talets London. Sakta växer personer och händelser fram.

Det obehagliga och gåtfulla händelser Christopher erfarit då föräldrarna blir kidnappade i Shanghai och han förs till England. Barnets minnen får en helt annan innebörd i det vuxna mannens perspektiv.

När han återvänder till Shanghai för att lösa mysteriet med sina föräldrars försvinnande står världen inför andra världskriget alla faser. Japan invaderar Kina och Shanghai är en krigsskådeplats.

Det är en mycket spännande och läsvärd roman och även om Kazuo Ishiguro är mer tillgänglig än vad nobelpristagare vanligtvis är så måste man läsa texten långsamt för att kunna njuta av det vackra språket och det intressanta perspektivet att göra ett detektivarbete på sina egna minnesbilder.

/Lili, Särna bibliotek

select