Ovansiljans bibliotek

   
Komihåglistan är tom
Boktips
Sommarens boktips
Gröna fingrar sökes
Annika Estassy
Stormhästen
Nick Garlick
Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå
Jack Werner

Det känns rätt passande nu att få rekommendera Gröna fingrar sökes av Annika Estassy.

Här möts två kvinnor med olika förutsättningar i livet. Agnes, en äldre dam vars passion är att odla och ta hand om sin kolonilott har drabbats av sjukdom och orkar inte längre vårda sin trädgård. Hon förstår att hon måste ta hjälp och annonserar efter någon som kan hjälpa henne. I Solna bor Leyla med sin make och son Hugo. Leyla är lärare och kommer att ha ett långt sommarlov framför sig med sin son. Men hennes situation är oroande, hennes man slår henne! När Leyla ser annonsen slänger hon iväg ett svar till Agnes. Dessa kvinnor möts och ger varandra både värme och styrka. Att vårda en trädgård är som att vårda en vänskap.

/Yvonne, Mora Bibliotek

Stormhästen av Nick Garlick handlar om Filip, vars pappa precis dött och hans mamma försvann för flera år sedan. Filips farbror kommer för att hämta honom hem till byn Mossum som ligger på en liten ö. Filip har aldrig åkt båt förut och det bir en dramatisk resa. Hans fabror är inte någon lättsam person så Filip känner sig allt annat än trygg. På ön är allt annorlunda än det Amsterdam Filip vuxit upp i. Farbroderns familj driver ett litet jordbruk. En dag förliser ett fartyg lastat med hästar utanför kusten. Filip tillsammans med "Spökflickan" lyckas rädda en häst som de döper till Stormhästen. Filip vill så gärna behålla Stormhästen men som tur är vet han inte vad det kommer att innebära. En spännande och fin berättelse om mod och vänskap mellan en pojke och hans häst.

/Yvonne, Mora bibliotek

Journalisten Jack Werners nya bok som handlar om människor, sociala medier och den nästan oemotståndliga lusten att dela vidare en nyhet som engagerar oss, vare sig den är riktigt sann eller inte.
Självklart tycker de flesta att man själv har koll på vad man delar med sig av för nyheter eller uppdateringar. Men kommer det ett inlägg som engagerar tillräckligt mycket är det lätt att sätta sitt kritiska tänkande ur spel.
Jack Werner ger många roliga, tänkvärda och obehagliga exempel på misstag, vandringsmyter och ren desinformation som säkert passerat de flestas nyhetsflöden.
Allra sist kommer några tips för att göra internet bättre, en checklista som är bra inte minst inför kommande valtider. 

/Sonja V, Mora Bibliotek

Majs boktips
Ting bing, klocka slå
Ida Lindholm & Sonja Reuterskiöld
1793
Niklas Natt och Dag
88 böcker du inte behöver läsa
Kalle Lind

En bilderbok poetiskt berättad på vers om resor mot drömmarnas land. ”Som det är med mörker kring, Allt finns där och ingenting, I suset kan man nästan höra näckrosröster i sitt öra.” Fina illustrationer i mustiga färger förstärker upplevelsen.

/Yvonne, Mora Bibliotek

Det här en deckare, men det är först och främst en historisk miljöbeskrivning av ett sent 1700-tal i Stockholm. Miljön som detaljerat målas upp för oss är riktigt mörk och skitig, här dominerar fattigdom, misär och fylla. Själva deckargåtan handlar om att en stympad kropp hittas i sjön Fatburen på Södermalm och Cecil Winge, som själv är döende och den alkoholiserade palten Mickel Cardell, sätts på uppgiften att ta reda på vad som hänt. Vi får också möta en ung man som vill bli läkare, men som får ett annat hemskt öde och vi möter också Anna Stina som oskyldigt anklagas för hor och hamnar på spinnhus på Långholmen. Jag tänker ofta under berättelsens gång på hur lycklig jag är att jag lever nu och inte då. 1793 är en bok att läsa för den som är intresserad av att läsa en riktigt god berättad historia.

/Sonja L, Mora bibliotek

Det verkar kanske konstigt att tipsa om en bok som tipsar om böcker som inte ska läsas? Så tänkte även jag, men efter glada tillrop på vårt bokmingel på Kaffestugan för ett tag sedan vill jag ändå vifta lite med den här humoristiska lilla samlingen. Kalle Lind har plöjt igenom en hel del konstiga bottennapp från de senaste hundra årens bokskörd som han presenterar med stor ironi. Det är sedelärande barnböcker, Kikki Danielssons glassrecept, misslyckad erotik, ilskna debattskrifter och ångande memoarer från daterade rockstjärnor och miljöpartister. En del av böckerna har jag faktiskt läst själv och kan bara hålla med Kalle Lind. Läs dem inte. Men sammanfattningarna räcker som bra underhållning för en myskväll i soffan.

/Sonja V, Mora Bibliotek

Aprils boktips
Binas historia
Maja Lunde
Vargen, Ankan & Musen
Mac Barnett & Jon Klassen
Inte i det här livet Mick Wall

England, 1852: William. William är apatisk och ligger i sin säng hela dagarna efter att ha haft motgångar på sin vetenskapliga bana. Men en dag hittar han en bok som lämnats bredvid hans säng: New Observations of the Natural History on Bees av Francois Huber. Han börjar läsa och hans liv tar en ny vändning. USA, 2007: George George är den senaste i en lång rad generationer av biodlare. Han vill att hans son Tom skall ta över gården och fortsätta traditionen, men Tom vill bli journalist. Biodlare börjar prata om plötsliga bisamhälleskollapser. Alla bin lämnar kuporna och lämnar drottningen kvar. Kommer George kunna härda ut? Kina, 2098: Tao Tao är en av många arbetare som har till uppgift att pollinera fruktträd. Bina försvann och detta orsakade en katastrof för hela världen. Kina har klarat sig ganska bra då de har haft ett starkt styre under lång tid. Taos sån Wei-Wen är 5 år gammal. Om 3 år kommer han börja jobba med pollinering. En dag, den dag man har ledigt varje år, bestämmer sig Tao och hennes man, Kuan, att de skall gå på picknick bland fruktträden. Wei-Wen går från dem, och när de hittar honom är han mycket sjuk. Sjukhuset de tar honom till tar pojken ifrån dem och de får inte veta var han är. Tao måste själv försöka hitta honom. Romanen skildrar familj, lidelse och hopp. Den är mycket välskriven och författaren har använt sig av aktuell forskning om bin för att göra gissningar om hur framtiden för bina kan komma att bli.

/Erik, Orsa Bibliotek

Vargen är de små djurens fiende men för Vargen är jägaren det största hotet. Nu slumpas det så att Musen kommer i vägen för Vargen och i ett nafs är den slukad och åker den långa vägen ner i magen. Väl där upptäcker Musen att någon redan bor i magen, nämligen Ankan. Nog är att både Ankan och Musen är uppslukade av Vargen men inte uppätna och de bestämmer sig för att sätta hårt mot hårt. Så underskatta aldrig de små. En fantasieggande berättelse med härliga bilder.

/Yvonne, Mora bibliotek

feelgood på mitt sätt: rockbiografi och en klassisk historia om uppgång och fall. Rockbandet Guns n Roses var liksom närvarande under hela min uppväxttid, även om jag aldrig var något stort fan. Låtar som ”Paradise City” och ”November Rain” sitter inpräntade i minnet. Det är spännande att så här många år efter att det begav sig få titta bakom kulisserna och få veta vad det var som pågick bakom fasaden av sex, droger och rock’n roll. Det visar sig vara en blandning av sex, droger, rock’n roll och en rejäl dos psykisk ohälsa. Och ett mycket överraskande halvlyckligt slut.

 

/Sonja, Mora Bibliotek

Mars boktips
Lille Lorden
Frances Hodgson Burnett
Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor
Elena Favilli
När reglerna slutat gälla
Ariel Levy

Cedric bor i New Yorks fattiga kvarter med sin mor. Cedrics far dog när Cedric var liten. Trots fattigdomen lever de ett bra liv tillsammans. En dag kommer en advokat från England till dem och berättar att Cedrics farfar, Earlen av Dorincourt, vill att de skall komma till England och att Cedric skall ärva titel och egendom av honom. Earlen har inte velat ha med dem att göra tidigare då sonen hade gift sig med en amerikan. Detta var något som Earlen inte accepterade. Nu har Earlens andra söner dött och endast Cedric, hans sonson, finns kvar. Han meddelar att modern inte får bo tillsammans med sin son på slottet utan skall bo i ett hus på egendomen. Modern bestämmer sig för att gå med på detta men berättar inte för sin son att hans farfar inte vill ha med henne att göra. Resten av boken berättar hur det blir när Lille lorden kommer till England och träffar sin farfar, Earlen av Dorincourt. Romanen skrevs mellan 1885 och 1886 och blev mycket populär. Den handlar om hur ett barnsligt sinne kan påverka människor så att de ser nya möjligheter med sitt liv. Den klädsel som beskrivs i boken blev även mode för pojkar från omkring 8 år ända fram till sekelskiftet. En bok med ett vänligt hjärta och ett fint budskap.

/Erik, Orsa Bibliotek

Boken innehåller hundra inspirerande berättelser om kvinnor från förr och nu som påverkat och ändrat historiens gång. Här berättar Astrid Lindgren om den gången som hennes dotter var sjuk. Det var då hon påbörjade berättelsen om Pippi Långstrump, som bodde ensam och klarade allt själv. När boken om Pippi Långstrump släpptes 1945 så höjdes röster om att det var opassande. Här kan vi läsa om hur Coco Chanel började sin bana. Hennes uppväxt var på ett barnhem i ett kloster, där alla fick lära sig att sy. Hennes drivkraft ledde till att hon idag är en av världens mest kända modedesigner. Nu drar Vasaloppsveckan igång och i spåret har det funnits och finns säkert ännu kvinnliga rebeller. Margit Nordin var den första kvinna som deltog i Vasaloppet 1923. Året efter förbjöds kvinnor att delta i Vasaloppet. Det ansågs vara för ”jobbig” att åka. Året 1978 åkte Birgitta Westhed loppet utklädd till man. Det dröjde dock till 1981 innan kvinnor tilläts åka Vasaloppet! Dessa kvinnor finns inte med i boken men bör omnämnas för att det finns gott om kvinnliga rebeller som påverkar och ändrar historien. Både i längdskidspåren och i det vardagliga livet

/Yvonne, Mora bibliotek

Författaren är s.k. stjärnreporter på The New Yorker och lever ett liv där drömmarna slår in, den ena efter den andra. Det är liksom att bara ta för sig och bejaka sin lust, även om det sker på bekostnad av sin äkta maka. Sådana är reglerna; du vill ha och du tar och/eller får. När det är dags för reproduktion, går också den bra, men.... var livet skört också? Fanns det förluster här? Det är om dessa boken så småningom handlar och den viktiga frågan: vad är rimligt att förvänta av livet?

 

/Cecilia, Mora Bibliotek

Februaris boktips
Demonen
Mats Jonssong
Den lilla bokhandeln i Paris
Nina George
Den underjordiska järnvägen
Colson Whitehead

Motorböcker för ungdomar har länge lyst med sin frånvaro och därför blev jag extra glad när jag hittade Demonen, av Mats Johansson, en lättläst bok för tjejer och killar från 11 år och uppåt och som innehåller minst en kapad A-traktor, en sjukt stor duett-epa, smala skogsvägar, nattliga rejs och en läskig vandringshistoria… En kväll när Anna är på väg hem genom skogen med sin snygga A-traktor kommer det en stor duett-epa med helljusen på i hög fart bakom henne och prejar henne av vägen. Vem i kan det vara? Anna får höra att hon sett Demonen- en kille som kraschat med sin epa i skogen för många år sen och nu spökar i skogen… Hon bestämmer sig för att hon ska göra det ingen vågat förut- hon ska köra ett rejs mot Demonen! De tävlar på natten på en snöig och smal skogsväg och Anna är säker på att hon vunnit… men då händer det hemska! En klart läsvärd bok som dessutom har en grymt snygg framsida.

/Karin, Älvdalens bibliotek

Herr Perdu är en medelålders man som har förmågan att läsa av en människa bara genom att se på denne och ställa några frågor. Han använder denna förmåga till att hitta böcker som passar för varje individ i just det nu då de kommer till hans bok-båt som han kallar ’Det litterära apoteket.’ Men hur kommer det sig att han inte kan läsa av sig själv? En bok om att öppna upp stängda rum inom sig själv och hitta kraften att söka sig mot något som liknar lycka.

/Erik, Orsa Bibliotek

En av de böcker jag läste om flera gånger när jag växte upp var Onkel Toms stuga av Harriet Beecher Stowe. Den dramatiska berättelsen om slavarna Eliza och Harry som flyr, och Tom som blir en sorts martyr och dör när han vägrar utföra grymheter mot andra slavar hjälpte till att ändra opinionen i dåtidens USA. Colson Whiteheads bok påminner på många vis om den klassiska berättelsen. Vi får följa slavarna Cora och Caesars flykt och hur de jagas från stat till stat av den outtröttlige slavjägaren Ridgeway. Men Colson Whitehead har förstås lagt in mer än så i sin bok. Det finns en del smått fantasyaktiga inslag som gör att huvudpersonerna samtidigt befinner sig mellan sådär 1810-1910, och han skriver rätt ut om många grymheter som Harriet Beecher Stowe bara antydde. Ja, det är en bok mer i takt med vår samtid helt enkelt. Colson Whitehead är dessutom en riktigt skicklig författare. Så läs.

 

/Sonja, Mora Bibliotek

Januaris boktips
I rosens mitt
Martin Widmark & Ola Skogäng
Stillhet i tidens larm: glädjen i att stänga världen ute
Erling Kagge
Vi som var föräldralösa
Kazuo Ishiguro

Boken handlar om Stefan och hans pappa som firar jul ensamma sedan Stefans mamma gått bort. Hennes död är inte så självklar som det verkar och Stefan beslutar sig för att undersöka det hela. Beväpnad med ett förstoringsglas och en ledtråd han hittat inuti en målad ros på ett brev från sin mamma ger han sig ut för att ta reda på sanningen. Boken är trots det sorgliga väldigt spännande och kärleken till modern lyser igenom hela boken. Teckningarna är otroligt fina och ger en värme och ett djup till berättelsen. Perfekt både till högläsning och till att läsa själv i åldern 9-12.

/Ann-Sofie, Älvdalens bibliotek

I den här boken nämns inte ordet mindfulness en enda gång. Mindfulness är ju annars ett begrepp som varit på tapeten en längre tid. Kagge är äventyrare av det extrema slaget, vilket kan tyckas motsäga hans utforskande av stillheten. Men resorna resluterade i en upptäckt: allt du har finns inom dig. Följ din egen stig. Du finner den när du stillnar.

/Cecilia, Mora bibliotek

Inledningsvis får vi följa den unge, Christopher Banks, när han trevande gör sitt inträde i Londons societet. Han tar de rätta kontakterna och hans karriär som privatdetektiv tar fart. Han möter den bedårande Sarah Hemmings, en föräldralös och målmedveten kvinna. Deras relation är speciell.

Minnesbilder från barndomen i Shanghai växlas med nutid, 1930-talets London. Sakta växer personer och händelser fram.

Det obehagliga och gåtfulla händelser Christopher erfarit då föräldrarna blir kidnappade i Shanghai och han förs till England. Barnets minnen får en helt annan innebörd i det vuxna mannens perspektiv.

När han återvänder till Shanghai för att lösa mysteriet med sina föräldrars försvinnande står världen inför andra världskriget alla faser. Japan invaderar Kina och Shanghai är en krigsskådeplats.

Det är en mycket spännande och läsvärd roman och även om Kazuo Ishiguro är mer tillgänglig än vad nobelpristagare vanligtvis är så måste man läsa texten långsamt för att kunna njuta av det vackra språket och det intressanta perspektivet att göra ett detektivarbete på sina egna minnesbilder.

/Lili, Särna bibliotek