Ovansiljans bibliotek

   
Sökhjälp
Komihåglistan är tom

Här söker du bland Ovansiljans biblioteks böcker och andra medier som till exempel ljudböcker, tidskrifter och e-böcker. I Ovansiljans webbsök hittar du medier från biblioteken i kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen.

Sökhjälpen förklarar hur du kan söka för att hitta de medier du letar efter.

Innehållsförteckning

Sök på startsidan

Sök på startsidan

I sökrutan kan du välja mellan fem olika alternativ:Fritext, Titel, Författare, Ämnesord, ISBN/EAN. Fritext är förvalt och då söker du i all information som biblioteket har skrivit in om medierna i sina register. Det innebär att ord i titel, författarnamn, ämnesord, ISBN eller ord i beskrivningstexten fungerar att söka på och att du får träff på alla medier, vars beskrivning innehåller dessa ord. Skriv därför gärna in flera ord, till exempel både ord i titel och författarnamn, så får du färre och mer relevanta träffar. Tänk dock på att bara skriva in ord du är säker på eftersom alla orden måste vara med för att du ska få träff.

Vill du bara söka på ord som finns i titeln så klickar du i Titel då får du bara träff på titlar som innehåller ordet du söker på och inte till exempel ämnesord eller beskrivningar av bokens innehåll.

Träff oavsett ordens ordning i sökfältet

Du behöver aldrig fundera på i vilken ordning du skriver in orden i sökfältet. Oavsett ordning så söker systemet på alla ord.

Söker alltid trunkerat

När du söker så kommer orden automatiskt att högertrunkeras. Det innebär om du skriver skol, att du får träff på alla ord som börjar med skola som till exempel skolan, skolans, skolväsende med flera. Det räcker därför med att bara skriva början på ett ord exempelvis skol för att du ska få träff – man behöver inte skriva in hela ordet. Tänk på att ju färre bokstäver du skriver ut i ordet desto fler träffar, sko ger fler träffar än skol, skol ger fler träffar än skola.

När du söker på ämnesord, de ord som biblioteket har angett för att beskriva vad den här boken handlar om, så både vänster- och högertrunkeras sökorden. Du får om du söker på antik träff på både romantiken och antikviteter.

Du kan alltid välja att vänstertrunkera på ett sökord eller trunkera mitt i ordet. Trunkerar gör du med % (procenttecken) eller * (asterisk).

Trunkering

Söker alltid på alla medier

När du använder sökrutan på startsidan, söker du alltid bland alla medier som finns på folkbiblioteken i Ovansiljan. Vill du bara söka på medier som finns i Mora, måste du gå till enkel sökning i vänstermenyn och välja Mora. Kom ihåg att du kan reservera medier från alla folkbibliotek i Ovansiljan och välja vilket bibliotek du vill hämta din reservation vid.

Stavning

Är du osäker på hur ett ord stavas kan du välja att maskera bokstäver med hjälp av följande tecken _ (understreck).

Exempel: är du osäker på om Lindqvist stavas med q eller k? Söker du på ”Lind_vist” får du träff på både på Lindqvist och Lindkvist. Du kan maskera flera tecken efter varandra och både mitt i, i början och i slutet av ett ord.

Maskering

Avgränsa på åldersgrupp

Vill du bara få träffar på böcker för vuxna eller bara för barn/ungdomar kan du välja att avgränsa med rullgardinsmenyn under sökrutan på startsidan. Förvalt är Alla åldersgrupper.

Enkel sökning

Enkel sökning fungerar precis som sökningen på startsidan med fem olika alternativ och högertrunkering av alla ord. Skillnaden är att du kan avgränsa på enhetsgrupper och materialtyper.

Enkel sökning

Avgränsa på enhetsgrupper: Genom att välja enhetsgrupper har du möjlighet att avgränsa till medier som finns på bibliotek i Mora alternativt Orsa eller Älvdalen. Vill man söka efter medier i alla enhetsgrupper väljer man alternativet Ovansiljans bibliotek.

Avgränsa på materialtyp: Du kan välja vilken eller vilka typer av medier (materialtyper) du vill söka efter, till exempel ljudböcker eller vanliga böcker (Bok eller småtryck).

Frassökning: En frassökning gör du lättast genom att sätta dubbla citationstecken (”) i början och slutet av den fras som du vill söka på.

För att få ett blankt sökfält samt ta bort avgränsningen som du valt för materialtyp och enhet så kan du klicka på länken ”Töm”.

Träfflistan

I träfflistan presenteras det material som matchade din sökning med titel, utgivningsår och materialtyp. Träfflistan kan sorteras på titel, utgivningsår och materialtyp.

Träfflistan

Om man håller muspekaren på en titel utan att klicka på den så får man fram exemplar- och tillgänglighetsinformation om titeln.

Titelinformation

Om man klickar på titeln i träfflistan, kommer man till en sida som presenterar den information biblioteket har om boken som till exempel författare, utgivningsår mm. På samma sida presenteras: hur många exemplar varje bibliotek äger; vilken hylla de olika exemplaren står på; om något exemplar är inne eller när exemplar kan väntas åter. Om man kan ställa sig i kö för att kunna låna exemplaret, finns det en Reservera-länk i det övre högra hörnet i skärmbilden.

Reservera

För att kunna reservera en bok behöver du ett låntagar-id (oftast lånekortsnummer) eller en e-postadress som finns registrerad hos biblioteket och en pinkod. När du har klickat på Reservera-länken kommer du till en inloggningssida där du uppger låntagar-id och pinkod. Du får sedan välja vid vilket bibliotek du vill hämta din reservation.

Tidskrifter

När du får träff på en tidskrift och klickar på titeln i träfflistan kommer du till trädstruktur med alla nummer tidskriften har tillsammans med informationen om tidskriften. I trädstrukturen kan man klicka sig fram till ett nummer i strukturen och se vilket bibliotek som har ett exemplar och om det är inne.

Tidskrifter

Utökad sökning

I vänstermenyn finns det också möjlighet att välja utökad sökning om man vill avgränsa sin sökning ännu mer. Kom ihåg att en mer precis sökning ger färre träffar. Vilka titlar du får träff på beror också på hur detaljerad information som finns i beskrivningen av titlarna.

Utökad sökning

Söka på hela ord

Om du bockar i rutan för att söka på hela ord, kommer inget av orden du söker på att trunkeras. Det innebär att om du avgränsar till titel och söker på ”liv”, får du endast träff på titlar som innehåller ordet ”liv”, men inte det titlar som innehåller ordet ”livet”.

Flera olika fält

I den utökade sökningen finns fem olika fält du kan söka i. Du kan välja att söka på olika sorters uppgifter i de olika fälten. Genom att klicka på rullgardinsmenyn som finns kopplad till varje fält kan du välja vilken typ av uppgift du vill söka fram.

Ämne: Sök på ord som kort beskriver mediets innehåll, till exempel hundar, deckare, kärlek osv.

Ämne, geografiskt: Sök på ord som kort beskriver bokens innehåll geografiskt till exempel Thailand eller Småland.

Serier: Väljer du serier och söker på ”ringens”, så får du träff på alla medier som finns i en serie och som har ett namn som innehåller ordet ringens, exempelvis Ringens väktare.

Utgivningsår: Du kan antingen söka på ett visst år eller intervall mellan två år. Om du vill söka på ett visst år - ange samma år i båda fälten.

Genre: Här kan du söka fram en viss typ av exempelvis böcker eller musik som bilderböcker, deckare eller dansbandsmusik.

Hyllplacering/Signum: Sök på hur medierna kan står uppställda i biblioteket kan vara till exempel en speciell hylla som Spänning eller ett signum som Hce.

Avgränsningar

I den utökade sökningen finns också möjlighet att göra olika typer av avgränsningar i rullgardinslisterna längst till höger.

Avgränsningar

Avgränsa på enhetsgrupper: Överst i menyn finns det möjlighet att välja att bara söka på de medier som finns på biblioteken i Mora, Orsa eller Älvdalen. Vill man söka efter medier på alla tre enhetsgrupperna väljer man alternativet Ovansiljans bibliotek.

Angränsa på materialtyper: Du kan välja vilken eller vilka typer av medier (materialtyper) du vill söka efter, till exempel ljudböcker eller vanliga böcker.

Avgränsa på språk: Vill du ha böcker på ett visst språk så kan du välja att avgränsa på ett visst språk. Markera det språk du vill hitta medier på.
Man kan endast söka på ett språk åt gången.

Avgränsa på åldersgrupper: Vill du få träffar på böcker bara för vuxna eller bara för barn/ungdomar kan du avgränsa på åldersgrupp.

Avgränsa på litteraturtyper: Vill du bara hitta faktaböcker som till exempel kokböcker eller skönlitteratur som romaner, så kan du avgränsa på skön- eller facklitteratur. Detta fungerar bäst när du söker efter böcker.

Avgränsa på genrer: Vill du söka fram en viss typ av böcker som till exempel bilderböcker, deckare eller fantasy kan du välja att avgränsa din sökning på genre.

Komihåglista

Längst upp till höger finns komihåglistan. Komihåglistan är till för att komma ihåg böcker som du kanske vill beställa eller reservera även om du inte är inloggad i webbsök. Om du inte är inloggad så kommer de böcker som du lägger till i komihåglistan att försvinna när du lämnar webbsidan.

komihåglista

Du lägger till böcker i denna lista genom att klicka på kundvagnen bredvid titeln i listan som du får upp när du söker. Du kan också lägga till titeln genom att klicka på ”Lägg till i komihåglistan”

komihågsida m.m.

När en bok har blivit tillagd i komihåglistan så står det hur många böcker som finns i listan. Om man klickar på
länken bredvid kundvangsikonen för komihåglistan så kommer man till en ny sida. På den nya sidan så kan man skriva ut de titlar som valts, reservera de titlar som ligger i listan samt ta bort titlar ifrån listan.

ny sida komihåglistan