Ovansiljans bibliotek

   
Komihåglistan är tom
December 2016
Nina börjar skolan av Emi Guner och Loka Kanarp Drick värmen ur min hand av Bengt Ohlsson En tryckare på Blue Moon Bar av Hanna Hellquist
Det är så roligt att en ny bok om Nina kommit ut! Emi Guner skriver om Ninas vardag, när hon blivit stor och börjat i förskoleklass. Vi får följa Nina under en hösttermin, med allt stort och viktigt som händer i en sexårings liv. Man blir glad av den här boken, som passar perfekt att läsa högt eller för den som börjat läsa själv och vill ha lagom långa kapitel.

/ Sonja, Mora bibliotek
Det här handlar om kärlek och ensamhet. Om gemenskap och rollspel. Livets teater. Att det vi alla behöver är så enkelt egentligen. Att sociala positioner och mingelkvällar i strålkastarljus är tomma. Huvudpersonen i romanen är en medelålders man som får anses ha ett "lyckat" liv. Lyckat i all sin ödslighet, med fru, barn och intressant jobb samt intressanta vänner. Och lägenhet på Söder i Stockholm. Det är en hunds uppdykande som får honom att känna hur kallt det var, för med hunden kommer värmen in i hans liv. Den oförställda, villkorslösa värmen. En vemodig berättelse ändå, om det svåra i att vara människa - och en hyllning till alla djur!

/Cecilia, Mora Bibliotek
Vissa böcker är som en lång sittning med femrättersmeny, andra som en snabb lunch eller en månadslång diet. Och så har vi de där böckerna som är som munsbitar, som En tryckare på Blue Moon Bar. Hanna Hellquist har samlat sina krönikor och det är rappt, roligt, smart och njutbart. Perfekt att ha liggandes på bordet när du har några minuter över eller behöver ta mikropauser i långläsningen.

/ Jenny, Mora Bibliotek
November 2016
Jag är här av Avit Clélie Pestens år - Döden i Stockholm 1710 av Magnus Västerbro Finns det en så finns det flera av Mhairi Mcfarlane
En underbar berättelse om två människors oväntade möte. Fylld av känslor: rädsla, ånger, utmattning, ilska, glädje, förväntan och en känsla av att höra ihop
/ Erik, Orsa bibliotek
Vetenskapsjournalisten Magnus Västerbros bok känns stundtals mer som en spännande roman än en medicinskt populärhistorisk bok. Sveriges kanske värsta tid med krig, pest och hunger skildras på ett medryckande och tillgängligt sätt med utvalda människor som berättare. Källmaterialet med dagböcker och brev gör att tidsnärvaron är stark och avståndet till de enskilda människorna kort. Det är enkelt för läsaren att förflytta sig tillbaka till 1710 och fundera över hur det var att leva mitt i allt detta. Huvudpersonerna förkroppsligas och deras tankar, rädslor och drömmar är mycket intressant läsning. Ämnet är minst sagt tungt men ljuset finns trots allt närvarande i människors liv.

/ Smulan, Älvdalens bibliotek
Edie, bokens huvudperson arbetar på ett förlag. Hennes kollega och kompis Charlotte ska gifta sig och Edie är bjuden på bröllopet. Trots vissa farhågor väljer hon att gå på det. Till saken hör att Jack som ska gifta sig med Charlotte, kollega även han, är killen som Edie är hemligt förälskad i. På bröllopet händer det en sak som får hela livet i gungning. Edie blir förflyttad från sitt jobb i London till sin gamla hemstad Nottingham, där hon ska göra en research av en känd skådespelare och skriva hans biografi. En hel del missförstånd på vägen, arbetsplatsmobbning, hatkärlek till syster med mera, allt ryms i boken om Edie. Att hon dessutom är rolig och rapp i sina kommentarer gör den absolut läsvärd. Så njut några timmar med Edie!

/ Yvonne, Mora Bibliotek
Oktober 2016
Krigsdagböcker 1939-1945 av Astrid Lindgren Potatisens dröm av Annika Sandelin och Karolina Pertamo Simma med de drunknade av Lars Mytting
Ett intressant tidsdokument där Astrid tar tydligt avstånd från Nazismens ideologi. Man får veta allt hon och hennes familj gjorde under tiden. Hennes familjeliv och hennes urklipp ur samtidens dagspress dokumenteras. Hon skriver dessutom om hur hennes första bok, Pippi Långstrump, kommer till och hur den mottogs av förläggare. En bok väl värd att läsa.

/ Erik, Orsa bibliotek
En diktbok för både barn och vuxna om naturen och livet. En liten skattkista att läsa ur och för någon. Så här i potatisplockningens tider vad passar inte bättre än ”Potatisens dröm” Att vara potatis är knöligt och trist, man ruvar och gruvar på chanser man mist, man ligger i myllan på hyllan och skäms, medan ens syskon beskådas och kläms, man röker och söker ett tidsfördriv, man drömmer sig bort till ett rikare liv………….. Här finns mycket mer som ”Tomatens tvekan” och ”Strumpdisko”.

/Yvonne, Mora Bibliotek
Det är något särskilt med en bok som kan få en att vilja nörda ner i något som aldrig intresserat en tidigare. I detta fall: trä. Träslag. Snideri. Flambjörk. Simma med de drunknade tar sin avstamp i tystnadskulturen och norska landsbygden. Edvard är föräldralös och har växt upp med sin fåordige farfar. Frågorna kring Edvards föräldrar har aldrig ställs, historien aldrig berättats. Tillvaron har handlat om gården: potatisen och djuren. När farfadern dör och Edvard börjar gå igenom gamla papper börjar historien rullas upp. Historien om ett norskt-franskt par som hittats döda under en semesterresa till Frankrike. Historien om en treårig pojke som under fyra dagar 1971 varit spårlöst försvunnen. När en vackert snidad träkista dyker upp öppnas dörren till det som aldrig berättats och Edvard måste kliva in. Sökandet leder honom till Shetlandsöarna och tillbaka Frankrike. Vad var det egentligen som hände de där fyra dagarna 1971, och vad var det som ledde fram till det?

/Jenny, Mora Bibliotek
September 2016
Nyckeln till Hinsides av Albin Alvtegen & Karin Alvtegen Marina Bellezza av Silvia Avallone En cyklo pedi - allt jag vet om cyklar av Johan Tell
En ny fantasyserie har kommit och är skriven av Albin och Karin Alvtegen. Mor och son har tillsammans skrivit Nyckeln till Hinsides, första delen i en triologi. Den handlar om Linus och Linnea som tillsammans med sin mamma hyrt ett hus på landet under sommaren. Linus är inte överförtjust, för det känns ganska öde och vad ska han hitta på! Redan första natten händer det något - Linus hör underliga ljud i väggarna och saker börjar försvinna!

/ Yvonne
Marina Bellezza och Andrea Caucino är varandras motsatser - hon en urvacker tjej med en påver uppväxt, en alkoholiserad mamma, och stora drömmar om att bli en stjärna; han är advokatsonen som vill ha om ett eget jordbruk där han ska isolera sig från världen. Som tonåringar är de varandras stora kärlek och när träffas igen, efter flera år isär, är det både det bästa och det sämsta som kan hända dem. Boken utspelar sig under de värsta åren av den ekonomiska krisen, och överallt syns spåren i form av tomma hus, nedlagda fabriker, och de unga karaktärernas stillastående liv och pessimistiska tankar om framtiden. Precis som i Silvia Avallones förra bok, den tokhyllade "Stål", spelar miljön en lika stor roll som människorna, och man riktigt känner hur man är där, i bergen, och far fram på smala små vägar genom samhällen som tycks ha glömts bort och lämnats utanför utvecklingen i världen bortom. En riktig höjdare trots att huvudpersonerna kanske känns en aning stereotypa, men Avallones fantastiska språk gör det lätt att ha överseende.

/Lotta
Det är lätt att bli charmad av den här anspråkslösa boken om det mesta som har med cykling och cyklar att göra. Johan Tell är resejournalist i grunden och det märks, jag börjar lite vagt bli intresserad av att åka på cykelsemester i Frankrike fast jag aldrig tänkt tanken förr. En cyklo pedin ökar allmänbildningen, sprider cykelfeelgood och gör läsaren väldigt sugen på att ge sig ut på tur!

/Sonja